- Skladování sladu a šrotování Slad je dodáván do pivovaru v PP pytlích s PE vložkou a je skladován v suché větrané a nepromrzající místnosti, chráněné před hlodavci a ptactvem. Šrotování je realizováno na dvouválcovém šrotovníku. Šrotovník má magnetický separátor kovových příměsí a seřiditelnou velikost štěrbiny v rozsahu 0,3 až 1 mm. Semletý sladový šrot na várku je dopravován do varny ve stejných PP pytlích na jednoosém vozíku a vysypáván rovnou do rmutomladinové pánve s připravenou odplyněnou vodou, zahřátou na požadovanou teplotu.
- Výroba mladiny Mladina se vyrábí na dvounádobové varně o objemu 10 hl čerpané mladiny na várku. Varna je umístěna ve zvláštní vaně, podlaha místnosti je vyspádovaná pod 2% spádem ke kanalizaci. Podlaha je obložena protiskluzovými a chemikáliím odolnými obkladačkami a dlaždicemi.
- Separace horkých kalů, chlazení a provzdušňování mladiny Separace horkých kalů z mladiny 99 °C se provádí ve zvláštní nádobě, tzv. vířivé kádi. Do vířivé kádě se velkou rychlostí přivádí tangenciálním nátokem horká mladina. Po prudkém roztočením mladiny ve vířivé kádi se důsledkem Einsteinova efektu vytvoří ve středu kádě kužel tuhých horkých kalů. Vyčeřená mladina se odtahuje spílacím čerpadlem a následně zchlazuje na dvoustupňovém deskovém chladiči. Chlazení probíhá po dobu jedné hodiny, mladina se zchladí na zákvasnou teplotu 10–12 °C (podle požadované technologie hlavního kvašení). Poté se mladina provzdušňuje průchodem aerační svíčkou, filtrovaným tlakovým vzduchem, tato svíčka je nainstalována na spílacím potrubí za deskovým chladičem. Podlaha místnosti chlazení mladiny je vyspádovaná ke dvěma gulím 100 mm. Stěny místnosti a podlaha jsou obloženy protiskluzovými a chemikáliím odolnými obkladačkami a dlaždicemi. Byly použity dlaždice a obkladačky s baktericidním efektem.
- Vodní hospodářství Do technologických prostorů pivovaru byla rozvedena studená voda v potrubí 5/4" (DN 32). Teplá voda 80 °C se připravuje v netlakové, izolované nádobě s horkovodním čerpadlem. Horká voda je částečně získávána z prvního stupně chladiče mladiny a dohřívána na požadovanou teplotu. Před první várkou se voda ohřeje na požadovanou teplotu přímo ve varně parním otopem. Podlaha této místnosti je opatřena protiskluzovými a chemikáliím odolnými dlaždicemi, stěny jsou opatřeny obkladačkami do výše 2 m.
- Hlavní kvašení Provzdušněná mladina se zakvasí pivovarskými kvasnicemi, které jsou skladovány při teplotě 0–1 °C v PP konvích a vede se k hlavnímu kvašení spílacím potrubím a potravinářskými hadicemi do kvasných tanků. Tyto tanky jsou opatřeny průlezem, vzorkovacím ventilem, hradícím aparátem, mycí hlavicí, přívodem sterilního tlakového vzduchu a duplikátorem. Kvasící mladina je udržována na potřebné teplotě 8–10 °C chlazením směsí monopropylenglykolu s vodou, která proudí duplikátorem. Teplotu kvašení piva lze nastavit na regulátoru chlazení, který otevírá nebo přivírá, popř. zavírá ventil přívodu chladicího média do duplikátoru, popř. regulovat otáčky dopravního čerpadla chladícího média (individuální chladící okruh každého tanku). Po skončení kvasného cyklu se mladé pivo zchladí na teplotu 1–3 °C a suduje se. Kvasné tanky se po vyprázdnění piva čistí mycí hlavicí umístěnou v horní části tanku cirkulací sanitačního média přiváděného ze stanice CIP s čerpadlem potrubím a potravinářskými hadicemi. Hlavní kvašení se předpokládá u 12 % ležáku cca 12–14 dní, při teplotách kvašení do 12 °C. Odtah při kvašení vznikajícího oxidu uhličitého je zajišťován ventilátorem instalovaným u podlahy spilky. Podlaha spilky je vyspádována pod sklonem min. 2 % ke gulím, opatřena kanalizací, protiskluzovými a chemikáliím odolnými dlaždicemi, stěny a strop jsou opatřeny obkladačkami.
- Dokvašování a ležení piva Dokvašování a ležení piva probíhá v izolovaných ležáckých tancích. Všechny tyto tanky jsou tlakové do pracovního tlaku 0,1 MPa (1 bar). Ležácké tanky jsou opatřeny duplikátorem, průlezem, hradícím aparátem, mycí hlavicí, vzorkovacím ventilem, přívodem sterilního tlakového vzduchu. Mladé pivo je udržováno na potřebné teplotě 0–2 °C chlazením směsi monopropylenglykolu s vodou, která proudí duplikátorem. Teplotu kvašení piva lze nastavit na regulátoru chlazení, který otevírá nebo přivírá, popř. zavírá ventil přívodu chladicího média do duplikátoru, popř. regulovat otáčky dopravního čerpadla chladícího média (individuální chladící okruh každého tanku). Podlaha této místnosti je opatřena kanalizací, protiskluzovými a chemikáliím odolnými dlaždicemi, stěny a strop jsou opatřeny obkladačkami.
- Stáčení piva do lahví Nefiltrované a nepasterované pivo se stáčí do sudů a ze sudů do skleněných a PET lahví přes stáčecí zařízení (systém Pegas) pod ochranou atmosférou potravinářského dusíku. Naplněné láhve se následně etiketují. Etiketa je opatřena logem Suchdolský Jeník, který zpracoval profesionální výtvarník Pavel Jákl. Údaje na etiketě odpovídají současné legislativě, tedy obsahují výrobce, objem a druh piva, obsah alkoholu, složení surovin, podmínky stáčení a skladování a životnost piva.
- Stáčení piva do sudů Nefiltrované pivo se potravinářskou hadicí dopravuje do ručně ovládané plničky sudů, naplněné sudy se následně uzavírají plastovou ochrannou krytkou a opatřují se etiketou opět s logem Suchdolský Jeník a s legislativou požadovanými údaji.
- Stanice CIP Stanice CIP je tvořena dvěma nerezovými nádobami o obsahu 3 hl, z nichž jedna je opatřena parním otopem a izolací (ohřev NaOH a příprava horké vody). Nádoby jsou propojeny potrubím s přívodem čerstvé vody, dávkovacím zařízením dezinfekce s CIP čerpadlem. Veškerá technologická potrubí pivovaru jsou řešena tak, aby bylo možno provádět cirkulační sanitaci. Jednotlivé uzavřené nádoby jsou vybaveny mycími hlavicemi pro nízkotlaké mytí. Sanitační roztoky jsou po vyčerpání účinnosti neutralizovány. CIP nádrže jsou umístěny v záchytném bazénu, jehož záchytný objem je řešen s ohledem na možnost zachycení 3 hl kapaliny. Záchytný bazén je opatřen bezodpadovou jímkou a dále slouží pro skladování louhu a kyseliny v kanystrech (50% koncentrace). Stěny a dno záchytného bazénu a jímky jsou obloženy protiskluzovými a chemikáliím odolnými dlaždicemi.
- Strojní chlazení Chlazení horké mladiny a mladého piva je zajištěno ledovou vodou z výrobníku ledové vody a zásobníku ledové vody s oběhovým čerpadlem. Chlazení ležáckých tanků je zajištěno směsí monopropylenglykolu a vody o teplotě -3,5 až -1,0 °C, která se vyrábí ve výrobníku chladu a zásobníku glykolu s oběhovým čerpadlem o chladícím výkonu 10 kW. Rozvody chladící směsi jsou izolované.
- Výroba tlakového sterilního vzduchu Tlakový vzduch se vyrábí v bezolejovém kompresoru, vybaveném mikrobiálním filtrem vzduchu. Rozvod vzduchu je v nerezovém potrubí DN 10.
- Potrubí a armatury Rozvody v blokové varně jsou realizovány v nerezovém potrubí a armaturách DN 40 a DN 25, propojovací potrubí ke kvasným, ležáckým a stáčecím tankům v DN 32, rozvody chladící směsi v DN 40, rozvod vzduchu DN 10. Rozvody sladiny, mladiny, sterilního vzduchu a piva jsou v nerezavějící oceli, chladící médium je vedeno v izolovaném plastovém potrubí.